Svenskarnas lånevanor

Svenskarna lånar mer och mer pengar. Det blir allt lättare att ta ett lån, då allt fler banker erbjuder lån. Dessutom finns fler och fler typer av lån, med till exempel de så kallade snabblånen, som både är lättare att ansöka om och slutligen få. Det har gjort att den här utvecklingen går blixtrande snabbt.

Jämföra lån

En bra tjänst att använda dig av för att undvika att hamna i lånfällan är den sajt som FairLån driver. Här kan du jämföra SMS-lån från mängder av banker för att hitta ett erbjudande som passar just dig. Du ser tydligt vad räntan är, lånebelopp och avbetalningstid för att inte luras av något finstilt. Därmed vet du också att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

Hur mycket lånar svensken egentligen?

Statistiken är tydlig, svenskarna lånar mer och mer. Det är främst bolånen som ökar, detta rapporterade Expressen med statistik från Statistiska Centralbyrån redan 2015 och det visade ingen minskning under 2016.

Under 2015 hade svenskarna sammanlagda lån för 3 300 miljarder kronor, varav 207 miljoner av detta var bolån. Under samma år steg också statistiken för konsumtionslån och hushållens sammanlagda lån kontinuerligt. Samtidigt ser man hur boräntan hela tiden stiger, dessutom blir kraven på både lån och amortering striktare. Detta verkar alltså inte hindra svenskarna på något sätt. Svenskarnas lånevanor har också fått Kronofogden att börja se oroande mönster.

DN att det främst är lånen utan säkerhet som får myndigheten att höja ett varningens finger. Under 2015 tog svenskarna lån utan säkerhet för 205 miljarder kronor, vilket var en ökning med 20 % på bara fem år. Det är främst svenskar i åldrarna 35-49 år som är benägna att ta dessa lån. Risken med lån utan säkerhet är att man börjar leva för lånade pengar och spendera dessa på rena konsumtionsvaror, just för att de är lättare att beviljas. Samtidigt ökar man på skulderna.