Hundstatistik

Att hunden är människans bästa vän är det inte många som säger emot. Bara i Sverige finns det omkring 800 000 hundar på 9 miljoner svenskar! Men vilken ras svenskarna väljer och vilken månad de hämtar hem sina nya familjemedlemmar skiljer sig lika mycket som varje individuell vovves personlighet.

De vanligaste hundarna

I Sverige är labradoren den mest populära hundrasen och är det en tik kommer hon troligtvis att heta Molly eller Ester. Vilken hundras som är populärast skiljer sig dock från kommun till kommun. I Arjeplog väljer man jämthund medan schäfern är Boråsbornas främsta val. I Mörbylånga tycker man om border collie och Västeråsarna följer Sverigenormen och väljer oftast labradoren. Juli tenderar vara månaden som svenskarna tar hem sina nya familjemedlemmar. Sommarsemestern spelar förmodligen en viktig roll för det är då man har tid att integrera sin nya familjevän. I februari och mars registreras minst antal hundar med nya ägare, men framåt vår- och sommarmånaderna stiger antalet registreringar.

Vad din fyrfota vän behöver

Nu finns det ingen statistik på vanligaste tillbehöret till hunden men dessa är ganska lätta att gissa sig till. Visst, en hund kan leva länge på familjär kärlek och omvårdnad, men de behöver mycket mer än så. Halsband, koppel, leksaker, kläder och burar är blott ett urplock av vad en hundgarderob består av och de flesta av Sveriges hundar har åtminstone en produkt ur varje kategori. Det har också lett till en tillväxt av antalet djurbutiker. Webbutiken Häromi är en av många som satsat på att förse nya (och gamla) hundägare med de tillbehör de behöver, oavsett om den fyrbenta vännen är en schäfer eller chihuahua. Hur många e-butiker som säljer hundprodukter är dock svårt att svara på – ”hund” eller ”husdjur fanns inte med när e-barometern sist publicerade sin årsrapport för e-handel.

Sveriges ovanligaste hundar

Att spatsera på en gata i Sverige och stöta på en labrador eller schäfer är ingen ovanlighet. Skulle du däremot få syn på en appenzeller sennenhund eller briquet griffon vendeen har du anledning att titta en extra gång. Särskilt om du ser den sistnämnda då det endast finns en registrerad i hela Sverige! Statistiken bekräftar att smaken är som baken, men kärleken för hundarna förbli densamma Sverige runt.