Sverige älskar trav

I Sverige är travsport en av de populäraste sporterna. Den engagerar hundratusental och många jobbar heltid inom sporten. Tillsammans med Frankrike och USA toppar vi listan av traventusiaster och utövare. 

Sverige omfamnade trav strax efter sporten föddes i början av 1900-talet. Det tog oss bara några år att ha den första travbanan färdig i Jägersro. Och idag finns det 70 banor i landet varav den nordligaste ligger i Boden.

Man räknar med att det finns över 350 000 hästar i landet, en stor siffra med tanke på att vi är bara strax över 10 miljoner innevånare. En stor antal av dessa hästar är delaktig i hästsport av något slag. Det finns även monté och galopp som är stora tävlingar internationellt men får betydligt mindre medieexponering i Sverige. Här älskar vi trav!

En lite unik sak med svenska travsport är att vi gärna använda kallblodsraser som är avlade för sporten såsom amerikanska travare, de är lite mer robusta än varmblodsraserna som är mer populär på internationell nivå. I många tävlar delar man upp raser och har en del tävlingar för endast kallblodsraser och andra för varmblod.

Nationellt brukar man säga att Legolas var den häst som gjort mest för travsportens popularitet från 80-talet och framåt. Den vackra och framgångsrika hästen syntes mycket i media tack vare ATG:s reklamfilmer och sin vilja att vinna. Han var sjuk och liten som unghäst men så fort han fick börja tävla vann han sina första 19 lopp.

Det finns gott om information om sporten och betting på nätet och vi kan se att utbudet av bettingsajter kommer att öka från en till många. Tidigare har endast ATG haft tillåtelse att erbjuda spel på trav men bettingsajter med svensk spellicens får nu erbjuda samma sak. ATG anar att de kommer att tappa cirka 15% av marknaden men kan ta igen det eftersom de ska börja erbjuda spelautomater och fler turspel istället.