Mer sportstatistik

Finns det någonting bättre än sportstatistik? Inte mycket anser nog många som gillar att grotta ner sig i gamla resultatlistor från tidigare OS, VM och dylikt. Finns det något härligare än att sätta tänderna i exempelvis gammal friidrottsstatistik från sommar-OS i Stockholm år 1912.

För en sportstatistiker är text-TV något av ett måste eftersom det är ett alldeles utmärkt hjälpmedel där man hittar all aktuell statistik från fotboll och ishockey till volleyboll och speedway. Svt-texts sidan 330 är för många en helig plats som besöks ett antal gånger varje dag.

Förr i tiden var statistik något som i första hand endast sportkommentatorer hade tillgång till om man inte var riktig fanatiker och själv hade ett litet bibliotek. I och med Internets framfart har det blivit betydligt enklare att även som tittare direkt från soffan plocka fram vem som egentligen gjorde det där första målet i finalen i fotbolls-VM 1982 eller vem som vann OS-guld på 100 m fritt i Barcelona 1992.

Wikipedia har i många avseenden gjort livet för alla kalenderbitare betydligt lättare. Då man tidigare fick förlita sig till olika typer av kalendrar och egna anteckningar från gamla mästerskap finns nu i princip all statistik man kan tänka sig tillgänglig på ett mycket överskådligt sätt endast ett fåtal klick bort. Nuförtiden kan alla vara sitt eget tennisorakel likt Björn Hellberg eller varför inte friidrottsorakel som A Lennart Juhlin.

Sportstatistik är något man aldrig tröttnar på och extra intressant med siffror och resultat är det ju såklart vid de riktigt stora evenemangen som fotbolls-VM och de olympiska spelen. Ofta kan det bli så att man sitter och kollar betydligt mer på statistik än vad man faktiskt tittar på själva matchen, loppet eller åket. Nästa år, 2014, är det som bekant dags för både vinter-OS i Sotji, Ryssland samt för fotbolls-VM i Brasilien, så för alla sportstatistiker finns mycket att se fram emot.