Intressant statistik

Vi möts dagligen av statistik som vi både blir påverkade av och som vi inte ens lägger märke till. Att julhandeln förväntas öka mot föregående år, att befolkningen har ökat de senaste fem åren eller att fyra av tre blir lurade av statistiken…

Det finns ett uttryck som säger att det finns tre sorters lögner. Den vita som kan rädda dig, den svarta som bara är dålig och den värsta av alla – statistiken. Men det menas att man kan förmedla vilket budskap man vill bara man använder rätt sorts siffror och sätter dem i ett unikt sammanhang. Så självklart ska man vara skeptisk mot de siffror som presenteras. De som var det när de läste första stycket har redan reagerat – ni andra får läsa en gång till.

Men statistik kan även vara till underlag för viktiga beslut.  Genom att titta på antal födslar kan kommunerna planera dagisplatser, utifrån vilka som läser en tidning kan företag välja att annonsera för bäst resultat och utifrån medelvikt och medellängd planeras storlekarna på de kläder som säljs.

En slags statistik som presenteras dagligen i dags- och kvällstidningarna är sportstatistik såsom exempelvis resultat och serietabeller. Det går att se hur många matcher som lagen har spelat, hur ofta de vunnit eller förlorat och hur många mål de gjort. Det är inte bara en service för de som vill följa sitt favoritlag och se utvecklingen för dem utan även ett underlag för den som spelar på sport. En del lag har exempelvis betydligt bättre hemmastatistik vilket tyder på att det borde bli ett bättre resultat på hemmaarenan.

Men även om statistik kan vara underlag för framtida beslut bör man komma ihåg att det alltid bara speglar historisk data. Chansen är möjligtvis större att trenden fortsätter oavsett vad det handlar om man vad framtiden har att ge kan man aldrig veta med exakthet. Det visar all statistik.