Inbrottsstatistik

Att få oväntat besök på ett sätt som inte innefattar att man bjuder någon kaffe, utan att man blir utsatt för inbrott i sin bostad är en av de mer obehagliga företeelserna man kan råka ut för. Det är obehagligt på flera olika plan och kan leda till mycken obehag förutom bara det uppenbara att man blivit bestulen.

InbrottDet är bland annat den där känslan av att någon annan människa tagit sig in i det som vanligtvis är min tryggaste plats, mitt hem där jag är som allra mest privat. Det är inte helt ovanligt att människor som blivit utsatta för inbrott har svårt att känna sig säker igen i sitt hem.

I en undersökning gjord av Villaägarna så har man undersökt utvecklingen av inbrott på olika typer av faciliteter i ABC-området. Undersökningen visar bland annat en viss minskning av antalet fullbordade inbrott i villor och radhus samt i lägenheter. Däremot visar den på en kraftig ökning av anmälda inbrott som skett i källare eller vind i flerfamiljshus.

Om vi tittar lite mer konkret närmare på siffror så visar dem att minskningen av villainbrott mellan 2012 och 2013 är 2200 vilket är 189 färre eller -8%. Motsvarande siffror för lägenheter är 1685 totalt vilket är en minskning med 124 till antalet eller -7%. Till sist då siffrorna för källare och vind där den totala siffran är 7851 vilket är 492 inbrott fler eller +7%.

I undersökningen ser man också en del tendenser som man jämför med tidigare års tendenser. Exempelvis en tendens att det under kort tid ofta sker många villainbrott i ett begränsat område. Den tendensen fanns tidigare och kvarstår även till detta år. Man menar i undersökningen att eftersom denna tendens med inbrott inom ett kort tidsintervall så är det troligt att det handlar om en liga som härjat i närområdet. Man bör därför ställa krav på att närpolis skickar ut varningsbrev och håller ett extra vaknande öga på samhället.

Enligt statistiken framgår det också att i villaområden som sedan tidigare har hög inbrottsfrekvens, uträknat på ett medelvärde under de tre senaste helåren, oftast också har fortsatt hög frekvens av inbrott. Vet man med sig att man bor i ett sådant område så kan det vara en bra idé att tillta åtgärder för att skydda sig mot inbrottstjuven. Några exempel på vad man kan göra är att för det första skaffa ett larm, så som ett Home secure pro som du kan hitta på homealarm.se. Ett larm är troligtvis ett av de bästa sätten att hålla tjuven borta. Ett annat tips är att ha automatiskt ändrande belysning i hemmet. Det finns system för detta, annars så funkar det även bra att använda sig av timer i eluttagen. Det sista tipset är att ni grannar håller ett extra öga på varandras hus, ett extra par ögon skadar aldrig.