Statistik städhjälp

För att kunna utföra städning korrekt

Allt sedan RUT avdraget startade så har antalet som nyttjar städhjälp ökat, detta beroende på det avdrag man får göra och det enbart blev halva kostnaden man behövde betala. Den som använder sig av städhjälp är barnfamiljerna där båda föräldrarna arbetar och har medelinkomst, möjligtvis att de bor i radhus eller villa utanför storstäderna.

Förändring

Det har skett en förändring när det gäller städhjälp, det är inte en överklassfråga längre, du behöver inte bo på Östermalm och ha hög inkomst längre och det är väldigt positivt. Ett företag som sett ökningen är HemMiljö i Stockholm, företaget växer och du kan köpa städning varje månad eller engångsuppdrag som till exempel fönsterputsning.  Det kan gälla mer avancerad städning i större lokaler eller små lägenheter som företaget tar på sig. Eftersom det inte kostar lika mycket idag med städhjälp så blir det fler som prioriterar att använda sig av det och får tid över till annat, familjen till exempel.

Statistik

Enligt statistik så fanns det 6 426 stycken städföretag i Sverige  2010, och det ökar stadigt. Mer info om hur det ser ut inom städbranschen kan man läsa på denna sida. Annan statistik visa på att drygt 283 000 hushåll hade under 2010 utnyttjat avdraget för hushållstjänster, bland annat RUT avdraget. Då räknas inte bara städning in, utan det kan vara barnpassning eller andra tjänster som räknas som hushållsarbete. Ökningen av köpare av hushållsnära tjänster har ökat med 20-25 procent de senaste åren och verkar inte som det har slutat köpas dessa tjänster. Många var skeptiska när RUT-avdraget infördes, men man kan i dag konstatera att det blivit en succé, det har skapats fler vita arbetstillfällen och gemene man kan köpa tjänster till ett betydligt fördelaktigare pris.