Huspriser ett bra mått på den ekonomiska utvecklingen

Statistik på befolkning och olika demografiska faktorer finns i all oändlighet. Ett vanligt koncept när det kommer till statistik som främst mäts på nationell nivå är inflation. Inflation innebär att pengar blir mindre och mindre värda med åren och att man alltså kan köpa färre saker till mindre värde med samma absoluta mängd pengar som man kunde för några år sedan.

Mäklare med husnyckelEn stadig men inte allt för hög inflation är faktiskt sund och visar på att landet har tillväxt och gör saker rätt. Man vill däremot inte ha en för hög eller för låg inflation. En annan faktor som påverkar priser i samhället är det absoluta marknadsvärdet. Till exempel kan en produkt, en tillgång eller en typ av fastighet har förädlats på ett visst sätt så att dess marknadsvärde har ökat markant eftersom fler människor nu är benägna att betala ett högre pris för just den tillgången, produkten eller fastigheten. Detta kännetecknar även det en sund marknad och kommer i längden att driva priser uppåt både på kort och på lång sikt. Ett extremt tydlig exempel på hur både inflation fungerar och på hur ett stigande naturligt marknadsvärde fungerar är att undersöka och följa hur priser på hus och lägenheter (alla typer av fastigheter egentligen) utvecklar sig genom åren.

Vi ser att huspriserna i Sverige har ökat markant över åren, viket är ett tecken på inflation men också på att det i de populäraste områdena finns fler individer som har en större vilja att betala bra för att bo i just dessa typer av områden. Mäklarstatistik är en bra och tydlig databas för olika typer av statistik som berör värde och olika förändringar när det kommer till fastigheter.

Om det är så att just du går i sälj- eller köptankar är det ett bra råd att jämföra olika hemsidor som går igenom huspriser, att bekanta sig med det senaste årets mäklarstatistik samt att vända sig direkt till mäklarfirmor. Ett fint exempel på en sådan byrå är ROI Fastighetsmäkleri som har många bra objekt ute såväl som bra statistik på priser på olika bostäder.